Keresőoptimalizálás

Mit keres a felhasználó? A legtöbb felhasználó elsősorban információ gyűjtés szempontjából keres fel egy weboldalt. Mikor egy látogató egy adott weboldalra kattint, fontos, hogy pár másodperc alatt felkeltsük figyelmét a megfelelő grafikával és szöveggel. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy a felhasználó megtalálja a megfelelő navigációval, minél egyszerűbben a keresett tartalmat. Ezáltal a látogatóból, pl. egy webáruház esetén vásárló válhat. Lényegében egy megfelelően kialakított design elengedhetetlen a korszerű weboldal megvalósításához. A magyar vállalkozások nagy részének van weboldala, de nagy többségük felépítésükben - kinézetben - keresőoptimalizálásban nem felelnek meg a mai elvárásoknak. Ezek a weboldalak "el vannak bújva" a nagyvilág elől, nem találják meg a potenciális ügyfelek, nem jelennek meg az egyes keresőrendszerek legalján sem,így a csekély látogatottság miatt ez az oldal pénzkidobásnak is nevezhető. Egy sikeres, nyereséghozó weboldal a cég profiljának megfelelő kulcsszavakkal akár a keresési találatok első két oldalán is képesek megjelenni. A design szemet gyönyörködtető dolog, azonban vigyázunk a csili-vili honlapokkal, mert a látogatóknak a tartalom számít leginkább, ezen kívül egy jó honlap saját domain névvel/email címmel rendelkezik és nem ingyenes tárhelyet használ. Egy adott keresőszóra első 10 találatban lenni bármely keresőben sok cég álma. Ez az elfoglalt előkelő hely komoly látogatottságot hozhat a honlapjára és megrendelőket is egyben, valamint presztízst is jelent. Ehhez folyamatos munkára, keresőoptimalizálásra van szükség és olyan értékes tartalomra, amely a felhasználók előnyeit szolgálja. A legfontosabb dolog, hogy olyan kulcsszavakra optimalizáljuk a honlapunkat, amiről ténylegesen szól a weboldalunk. A legjobb megoldás, ha minden oldalnak kitalálunk egy kulcsszót és a köré építjük minden lap tartalmát. Így nem csak a főoldalra, hanem az aloldalainknál is nagyon jó eredményeket fogunk majd elérni.Honlap üzenete és mondanivalója a keresőrobotok és felhasználók részére is könnyen bejárható legyen – ez gondos tervezést igényel – ezért honlap készítés első lépése a honlap szerkezetének az elkészítése kell hogy legyen.

Áttekinthetőség és ismétlés

Az áttekinthetőség és az ismétlés két nagyon fontos szempont, amikor elkezdünk egy honlapot megtervezni. Fontos, hogy a honlapra látogatóknak ne kelljen keresgélni, pl. a honlap navigációs rendszerében. Tisztába legyen azzal a látogató, hogy hol jár a weboldalon, melyik aloldalán jár éppen a honlapnak. Fontos hogy navigációs elemeket mindig ugyanott találja meg a honlapra látogató, ugyanolyan formában és sorrendben. Ezzel megkönnyítjük a tájékozódást a honlapon belül és a weboldal megjelenése is egységesebb lesz.

Olvashatóság
Figyeljünk az olvashatóságra, állítsunk be a honlapon olyan betűtípust, ami a Windows és Macintosh operációs rendszerein is megtalálható.

Serif fontok
"Times New Roman", Times, serif Georgia, serif' Palatino Linotype', 'Book Antiqua', Palatino, serif'Bookman Old Style', serif, Times, serif

San-serif fontok
Arial, Helvetica, sans-serif Tahoma, Geneva, sans-serifVerdana, Geneva, sans-serif "Arial Black", Gadget, sans-serifImpact, Charcoal, sans-serif

Monospace fontok
"Courier New", Courier, monospace"Lucida Console", Monaco, Monospace

Ezek a betűtípusok kifejezetten képernyőre optimalizáltak, így könnyen olvashatóak bármely weboldalon.

Keresőoptimalizálás a honlapon

Mikor van szükségünk a keresőoptimalizálásra a honlapon?
- akkor, ha azt szeretnénk, hogy megtalálják a honlapunkat könnyedén.
- akkor, ha az elkészült honlapunkat nem lehet megtalálni fontos és releváns kulcsszavakra, kifejezésekre a keresők első három oldalán.
- akkor, ha azt szeretnénk, hogy a honlapunknak minél több minőségi látogatója legyen a keresőkből vagy az oldalunk témájához kapcsolódó oldalakról.
- akkor, ha azt szeretnénk, hogy a honlapunkra látogató érdeklődőkből vásárlók legyenek - webshop esetén.

Relevancia és minőségi problémák
Kevés szöveget tartalmaz a honlap, más weboldalakról loptuk a tartalmat, Black Hat SEO technikákat alkalmazunk, túloptimalizáltuk a honlapunkat.
A honlapunkra megírt szöveg legyen értékes, érdemi információval szolgáljon, jól szerkesztett, tagolt legyen, egyszerű érthető szöveggel.
Helytelen indexelési utasítások megadása a honlap forráskódjában pl. például a “noindex”, vagy egy másik oldalra mutató kanonikus URL használata.

Kereső- és felhasználóbarát weboldal struktúra fontossága
A látogatónak mindig tudnia kell, hogy éppen hol jár a weboldalon – a zsemlemorzsa ( breadcrumb ) használata nagy mértékben segítheti a weboldalunkon a látogató tájékozódását. Ez nagy segítséget nyújthat a keresőrobotoknak is az oldal jobb feltérképezésében és struktúrájának megértésében. Használjunk egy jó belső link rendszert, így a keresőrobotok is könnyebben elérik a mélyebben fekvő oldalainkat, amelyek jobban el vannak rejtve a honlapunk mélyén.
A belső link rendszer kialakításával és a tartalomban releváns kulcsszavak alkalmazásával a keresőrobotok szeretni fogják a honlapunkat és a honlapra látogatókat is arra fogjuk ösztönözni, hogy minél több időt töltsenek a honlapunkon. Ez egy nagyon fontos szempont, hogy a találati listában előrébb kerüljön a honlapunk.

A megfelelően kialakított navigáció
A honlapunkra olyan navigációt készítsünk, ami segít a látogatóinknak, hogy gyorsan megtalálják azt az információt, tartalmat, amit keresnek. A megfelelően kialakított navigáció segít a keresőrobotoknak is tájékozódni a honlapon.
A navigáció ideális esetben a következő két kérdést válaszolja meg:
- hol vagyok?
- hová mehetek innen?
Menü tervezése a webhelyünkön.
- legyen logikus
- ne kelljen keresgélni, átlátható legyen
- aki nem ismeri a szakterületünket, az is könnyen tájékozódjon a honlapon található menüben
- olvasható betűméretet használjunk
- használjunk breadcrumb-ot minden oldalunkon
- ne használjunk sok-sok lenyíló almenüt, al-almenüpontokat

Honlap gyorsasága
A honlapok sebességére érdemes keresőoptimalizálási szempontból is oda figyelni a jó felhasználói élmény miatt. Ha egy honlap sebességével elégedettek a weboldalra látogató emberek, akkor jó felhasználói élményről beszélhetünk és a felhasználók is kisebb arányban fordulnak vissza a weboldal betöltési ideje közben. A weboldalra látogatók nem szeretnek várni. Ha egy honlap nem töltődik be pár másodperc alatt, akkor visszafordulnak és keresnek egy másikat.

Mit tegyünk
A különféle design elemek és effektek lelassíthatják a weboldalunkat – ha lehet kerüljük ezeket. A szerver válaszideje is befolyásolja az oldalbetöltési sebességet, ezért megbízható és gyors tárhely szolgáltatót válaszunk!

tarhely.eu
mediacenter

Használjunk gyorsítótárazást - a gyorsítótárazás a felhasználók szempontjából fontos dolog, mert javítja és felgyorsítja a böngészést. Az akadálymentes és gyors böngészés alapvető fontosságú a megfelelő felhasználói élményhez, és az optimális konverziós arányokhoz. A gyorsítótárazást használhatjuk pl. képek, logók, hátterek. Lejátszott videók, hangfájlok, HTML, CSS fájlok és JavaScript fájlok esetében.

Képek a honlapon
Sajnos a keresőrobotok nem tudják olvasni a képeken látható tartalmakat, ezért fontos a képek keresőoptimalizálása. Kereső optimalizálhatjuk a weboldalunkra elhelyezett képeket. Figyeljünk a képek tömörítésre, a helyes fájlnévre, formátumra, a képméretezésre, felirat, alt szöveg és cím hozzáadására.Ha a képen egy kutya látható, akkor ne azt írjuk, hogy dc12345.jpg hanem kutya.jpg. azaz használjunk informatív fájl neveket. png, jpg, GIF és egyes esetekben svg formátumot használjunk. A keresőoptimalizálás, a felhasználói élmény és a honlap betöltési idejének gyorsítása érdekében mindig csak akkora méretben töltsük fel a képeket, amekkora méretben meg fognak jelenni a képernyőn.

Figyeljünk az „alt” szövegre az „alt” text ne legyen hosszabb 100 karakternél. A fájl méretet csökkentsük a megfelelő méretre a következő honlapokon.
TinyPNG ♦ TinyJPG
compressjpeg
Ha kereső optimalizáltuk a képeinket, akkor ellenőrizzük le a honlapunkat az alábbi weblapokon.
Google PageSpeed Insights
WebPageTest.org
Pingdom
GTmetrix

A látogatók a megoldást keresik
Célunk, hogy megtalálhatóak legyünk, amikor egy látogató megoldást keres a problémájára.Írjunk több cikket a szakmánkról vagy azon belül egy résztémáról, így nagyobb eséllyel leszünk megtalálhatóak a keresési találatokban a különféle keresőkben. Figyeljünk arra cikkírás közben, hogy a keresőrobotok az releváns és egyedi, rendszeresen frissülő tartalmat szeretik, és amit a keresőrobotok szeretnek, azt kell csinálni. Figyelnünk arra kell, hogy rendszeresen készitsűnk új tartalmat a honlapunkra, valamint a régebbi tartalmakat is frissítsük, hogy ne legyen elavult tartalom megjelenítve. Ha nem így teszünk, erőfeszítésünk hiábavaló, vagyis sem hiányos, vagy gyönge tartalmú honlapot nem lehet jól kereső optimalizálni, mivel hiányosságokra alapozva nem lehet a keresőszempontokat megfelelően érvényesíteni. A keresőrobotok azt várják, hogy az adott weboldal tulajdonosa mutassa meg azt, hogy ő miben más, mint a konkurens cégek. Ezért nagyon fontos, hogy a weboldalunkon a valóságot írjuk le, ne legyenek félrevezető információk, valótlan állítások, vagy ígérgetések pl, ne csináljunk olyat, hogy meghirdetjük, hogy akciós ez vagy az a termékünk, majd amikor ellátogatnak az üzletünkben kiderül, hogy nincs semmilyen akció, ne legyünk megtévesztőek.

Videó
Legyen Youtube videó csatornánk hasznos videóanyagokkal, amik szórakoztatóak, így nagyobb eséllyel találják meg vállalkozásunkat illetve honlapunkat.

Miért fontos a videók használata?
Az online média fiatalabb használói, de ma már az idősebb korosztályból is a legegyszerűbb hírt is sokszor egy videóban nézik meg. Egy videó rövidebb idő alatt képes átadni azt a mennyiségű információt, amit írásban kellene bemutatni. Az egy időben látott és hallott információ gyorsabban rögzül a látogató fejében. Az emberek nagy része pedig vizuális típus. Értékes marketing eszköz lehet az, ha a szolgáltatásainkat és termékeinket videón keresztül mutatjuk be. Nem beszélve arról, hogy minél több időt töltenek el a látogatók a honlapunkon, annál értékesebbnek látják a keresőrobotok, mert a keresőmotorok azt is nézik, hogy egy látogató mennyi időt tölt el a weboldalon. A keresőrobotok nézik a visszafordulási arányt és az oldalmegtekintéseket, így tudnak következtetni arra, hogy a weboldalunk releváns és értékes tartalommal rendelkezik a honlapra érkező látogató számára. Amennyiben az eltöltött idő hosszabb egy honlapon, úgy arra következtetnek a keresőmotorok, hogy minőségi tartalom van a honlapon, ezáltal előkelőbb helyre rangsorolják a weboldalt.

A linképítés a keresőoptimalizálás egyik fontos kelléke.

Ha már van egy minőségi tartalommal rendelkező, és a SEO irányelveket követő honlapunk, akkor érdemes egy kicsit megkönnyíteni a keresőrobotok munkáját. A keresőoptimalizálás során nem lesz sikerünk, ha nincs a hatékony linképítésre megfelelő stratégiánk.Egy honlap sikerének a felét a külső linkek adják, ha nem rendelkezünk megfelelő mennyiségű releváns honlapunkra mutató külső linkekkel, akkor nem lesz igazán jó helyezésünk a keresőkben.
Egy nagyon fontos szempont a linképítés során, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számit. Kerüljük a oldalunkkal nem releváns honlapokról a link gyűjtést, fordítsunk időt a minőségi, az oldalunk témájához kapcsolódó, releváns linkek megszerzésére, amelyek más honlapokról a mi weboldalunkra mutatnak.
Milyen linkeket gyűjtsünk:
- releváns
Ha webhelye kutyaházakat árusít, akkor a Kutyatenyésztők Társaságának linkje sokkal többet számít, mint a Görkorcsolya Szövetség oldaláról honlapunkra mutató link.
- természetes
Ne fizessünk a linkekért, mert büntetnek érte a keresőmotorok.
Olvassunk többet a keresőoptimalizálásról, ha honlapot készitűnk vagy készíttetünk és használjuk fel a Google iránymutatását a legjobb leírást ebben a témakörben. Keresőoptimalizálási (SEO) útmutató