Joomla

Bár számos CMS létezik weboldalak létrehozásához, és az is igaz, hogy minden projekthez más és más megoldást érdemes választani, mégis a Joomla CMS a legjobb választások egyike lehet. Legyen szó személyes honlapról, vállalati weboldalról, céges honlapról, hobbi oldalról vagy bármilyen más célból létrehozandó honlapról, joggal nevezhetjük az arany középútnak a Joomlát.

A Joomla egy díjnyertes tartalomkezelő rendszer (CMS).
A legjobb benne, hogy a Joomla egy nyílt forráskódú megoldás, mely ingyenes elérhető bárki számára. Joomla! Downloads vagy Joomla! letöltés. Mivel nyílt forráskódú rendszerről van szó, ezért a használata teljesen INGYENES. Bármikor, bárhonnan módosíthatja weboldalát, könnyedén frissítheti adatait a segítségével. Lelkes programozók világszerte folyamatosan fejlesztik, hogy minél egyszerűbben lehessen használni. Ezért is hamarosan jön a Joomla 4. A Joomla több mint 8000 kiterjesztéssel rendelkezik, és az egyik legnagyobb globális fejlesztési közösség támogatja.  Joomla! Extensions Directory

Hogyan segíthet a honlapunk készítésénél a Joomla.
Rengeteg tartalomkezelő rendszer (CMS) összehasonlítás céljából megírt cikk létezik az interneten. Ezek a cikkek gyakran elfogultak és általános információkat tartalmaznak, amelyeknek gyakran nincs is értelme. Egy honlap készítése során konkrét célokat kell elérnünk és ezeknek a céloknak az elérése könnyebb, ha a megfelelő eszközt használjuk. A Joomla-nak számos nagyszerű tulajdonsága és előnye van, ám ezek csak akkor hasznosak számunkra, ha megfelelnek az igényeinknek. A megfelelő CMS kiválasztása egy projekt számára nagyon fontos lépés egy honlap készítése során. Ha többnyelvű honlapra van szükségünk az sem gond, a Joomla segítségével nagyon egyszerűen elindíthat egy többnyelvű weboldalt.. Több mint 70 akkreditált nyelvi csomagja van a Joomlának. A Joomla egyik legfontosabb megkülönböztető pontja ugyanis más CMS -ekhez képest a kiterjedt nyelvvezérlés és a többnyelvű webhelyek létrehozásának lehetősége a lehető legegyszerűbben. A Joomla erejét az egész világon kihasználják, az egyszerű oldalaktól kezdve, a személyes honlapokon át a komplex céges online alkalmazásokig.

Joomla és a keresőoptimalizálás

Joomla beépített SEO beállításokkal és lehetőségekkel rendelkezik, amelyek a keresőmotorok számára barátságossá teszik a Joomlával készült honlapokat. A Joomla alapszoftver már önmagában rengeteg keresőoptimalizálási lehetőséget biztosít.

Íme, pár példa, hogy mire is használják:

- céges honlapok és portálok
- online kereskedelem: EShop, J2Store, HikaShop, JoomShopping, VirtueMart stb...
- kisebb üzleti honlapok
- non-profit vagy szervezeti honlapok
- kormányzati weboldalak
- testületi intranetek és extranetek
- iskolák és templomok honlapjai
- személyes honlapok, és a lehetőségek határtalanok.


A Joomla segítségével egyszerűen kezelheti weboldala minden részét, a tartalom (cikkek) és képek hozzáadásától kezdve egészen a termék katalógus vagy online foglalások frissítéséig. Az alap Joomla CMS úgy lett kialakítva, hogy még azok is könnyedén telepíthessék, akik nem programozók.  A Joomla oktatóanyagokat a Joomla szakértői készítették, amelyeket meg lehet tekinteni a következő weboldalakon, docs.joomla.org és a training.joomla.org oldalakon. Ha több információra van szüksége, akkor csak az interneten kell keresnie, és még sok más útmutatót találhat, de magyar nyelven is találunk információkat.Ha telepítettük a Joomlát és minden működik, utána minden felhasználónak egyszerű a tartalom hozzáadása vagy szerkesztése, képek frissítése és bármilyen adat kezelése. Bárki, akinek van alapvető szövegszerkesztési jártassága, könnyedén megtanulhatja Joomla oldalát kezelni. A Joomla nagyszerű feladatot lát el a tartalom kezelésében, de sokak számára a Joomla igazi ereje az alkalmazási keretrendszerben rejlik, mely lehetővé teszi fejlesztők ezreinek, hogy erőteljes bővítményeket hozzanak létre.

Pár példa a több száz elérhető bővítményből:

- dinamikus űrlap építők
- céges vagy szervezeti könyvtárak
- dokumentom kezelés
- kép és multimédia galériák
- e-commerce és bevásárló rendszerek
- fórumok és chat szoftverek
- naptárak
- blog szoftver
- szervezési szolgáltatások
- e-mail hírlevelek
- adatgyűjtési és jelentési eszközök
- banner hirdető rendszerek
- feliratkozási szolgáltatások


Több ezer kész, ingyenes és fizetős sablon közül válogathatunk. Telepítésük után pár perc alatt új arculatot tudunk oldalunknak adni. A Joomla kezelése rövid idő alatt elsajátítható, így viszonylag rövid időn belül saját kezünkbe tudjuk venni az irányítást a honlapunk felett. Joomla könnyen telepíthető, egyszerűen kezelhető és megbízható, tökéletes teljesítmény-egyensúlyt, rugalmasságot és könnyű használatot kínál, ami a joomla 4-el csak még jobb lesz.


Próbáljuk ki, ha bármilyen célból is szeretnénk weboldalt készíteni.